Het was fantastisch!

Wat was het druk! En wat was het mooi! Ik heb genoten van de diverse kunst die de deelnemers hebben ingebracht tijdens onze expositie Kunst Kijken Weert. Enorm verheugd was ik om het groot aantal deelnemers en daarnaast ook het aantal bezoekers. Het overtrof mijn verwachtingen. Want zo’n eerste keer is natuurlijk spannend. Zijn er genoeg kunstenaars geïnteresseerd om mee te doen? Hebben we aan alles gedacht? Hoeveel bezoekers zouden er komen? Zou er ook kunst verkocht worden?

Nagenieten
Kunst Kijken Weert heeft uiteindelijk ruim 2000 bezoekers mogen ontvangen. Veel mensen hebben we kunnen laten delen in de prachtige kunst die te zien was tijdens deze vijf dagen; van schilderijen tot fotografie, van glaskunst tot houtbewerkingen, van airbrush werk tot cartoons en het groot aantal beelden en objecten in brons, RVS, polyester en meer. En ik heb begrepen dat er ook werken verkocht zijn. Hoe mooi is dat! Mensen kunnen thuis dus nog (na)genieten van een uniek werk, voor hen ‘op maat’ gemaakt. Voor diegene die nog een keer wil nagenieten vanaf deze plek, kunnen hier een beeldimpressie zien van Kunst Kijken Weert 2015, gemaakt door Henk Roemen en Gerard Coenen.

Waarden voor de maatschappij
De heer Ger Koopmans, gedeputeerde cultuur van Provincie Limburg en de heer Geert Gabriëls, wethouder cultuur van gemeente Weert, spraken tijdens de opening lovende woorden over de organisatie, de locatie Perron 8, en vooral ook over de getoonde kunst. Kunst en cultuur leveren belangrijke waarden aan de maatschappij. En met Kunst Kijken Weert hebben we een bijzondere bijdrage mogen leveren aan het ontsluiten hiervan. We hebben kunstenaars een mooi podium willen bieden. En dat krijgt voor 50% van hen wellicht nog een mooi vervolg in Ahoy op 12 en 13 november 2016 tijdens de Nationale Kunstdagen.

Stichting Eduki
Een bijzonder woord wil ik nog richten tot Toos de Corti. Zij heeft met haar deelname aan Kunst Kijken Weert zo’n acht werken verkocht. De opbrengsten hiervan gaan naar Stichting Eduki die hiermee een scholenproject in Gambia financiert. Graag lever ik daar nog een aanvullende bijdrage aan. Abbie, een van de schoolkinderen, is afhankelijk van twee kniebeugels die elk 3kg wegen. Met Smolenaers Constructie en Plaatwerk BV ga ik lichtgewicht beugels produceren. Daarmee hopen wij het leven van Abbie nog iets meer te veraangenamen.

Komt er nog een tweede editie?
Eigenlijk was het plan om dit evenement één keer te organiseren. Maar alle positieve reacties, lovende woorden en verzoeken van (andere) kunstenaars zijn aanleiding om me te gaan beraden over een eventueel vervolg. Of er dus een tweede editie komt, kan ik nog niet bevestigen. Daarover volgt later nog een bericht.

Bedankt!
We hopen dat iedereen die op enige wijze een bijdrage heeft geleverd aan het succes van Kunst Kijken Weert 2015, medewerkers, vrijwilligers, deelnemende kunstenaars, bezoekers en kopers, net zo genoten hebben als ik. Iedereen bedankt die dit mede mogelijk gemaakt heeft!

Foto door Smile Fotografie
© Smile Fotografie

Met artistieke groet,
Bèr Smolenaers